Zlatiborski okrug vrlo zainteresovan za programe adaptacije na klimatske promene u Srbiji – veliki broj učesnika razmenio iskustva i analizirao neophodne mere

Da su izazovi koji prate klimastke promene važni i da su mere koje su predložene pod budnim okom stručne javnosti, najbolje pokazuje dvodnevna radionica koja je u organizaciji UNDP-a održana na Zlatiboru 8. i 9. Decembra. Domaći stručnjaci, kao I predstavnici lokalnih samouprava I tela koja se bave klimatskim promenama analizirali su radove na temu klimatskih promena i kako se one mogu primeniti na sektor poljoprivrede, upravljenja vodama, energetike i infrastrukture. Uz učesnike koji su skup pratili u sali, događaj su sve vreme putem zoom platforme pratili i brojni učesnici iz drugih gradova u Srbiji.

Na petom skupu, koji je organizovan posle Beograda, Niša, Kragujevca i Vrdnika, najviše pažnje posvećeno je aktivnostima koje se sprovode sa nacionalnim stručnim, istraživačkim i naučnim institucijama, kao i merama koje imaju za cilj smanjenje rizika od katastrofa i elementarnih nepogoda.

Uz mere prevencije i adaptacije koje su zasnovane na iskustvima, dobrim praksama i naučenim lekcijama na nivou lokalnih samouprava, skup na Zlatiboru još jednom je pokazao koliko je neophodno da se stalno traže najbolja rešenja i da i u tom postupku budu uključeni svi predstavnici relevantnih javnih preduzeća, poljoprivrednih stručnih službi, nastavnici u poljoprivrednim i građevinskim školama, kao i predstavnici nevladinih organizacija i privatnog sektora.

U prilogu se nalaze prezentacije sa održanih treninga:

Prvi dan treninga 8.12.2021.

Potencijal i mogućnosti navodnjavanja u poljoprivredi

Prilagođavanje sektora stočarstva klimatskim promenama

Uticaj klimatskih promena i mere adaptacije u ratarstvu

Uticaj klimatskih promena i mere adaptacije u vinogradarstvu

Uticaj klimatskih promena i mere adaptacije u voćarstvu

Uticaj klimatskih promena na livade i pašnjake i mere adaptacije

Drugi dan treninga 9.12.2021.

Monitoring, izveštavanje i verifikacija (MRV)

Uticaj klimatskih promena i mere adaptacije od značaja za putnu infrastrukturu

Uticaj promene klime na proizvodnju energije