Održana prva radionica za novinare na temu klimatskih promena u Srbiji

U Beogradu, 01.10.2021. godine, održana je prva od planiranih pet u nizu radionica za medije, na temu klimatskih promena u Srbiji, gde su gosti bili urednici brojnih nacionalnih medijskih kuća.

Radionica za medije na temu klimatskih promena organizovana je uoči 26. zasedanja članica Okvirne konvencije UN o promeni klime  koja će biti održana od 31. oktobra do 12. novembra 2021. u Glazgovu u Velikoj Britaniji, pod pokroviteljstvom UN-a. Lideri 197 zemalja, među kojima je i Srbija, sastaće se da predstave svoje planove i konkretne aktivnosti koje za cilj imaju sprečavanja daljeg globalnog zagrevanja. Veruje se da je COP26 poslednja prilika za svet da se klimatske promene stave pod kontrolu.

Radionica je namenjena urednicima i novinarima koji izveštavaju o klimatskim promenama, ekonomiji, ekologiji, energetici, poljoprivredi, javnom sektoru i srodnim oblastima. Cilj radionice je angažovanje predstavnika medija u podizanju svesti šire javnosti o temama vezanim za klimatske promene, kao i umrežavanje između predstavnika medija i eksperata u oblasti klimatskih promena, u cilju buduće saradnje.

O važnosti konferencije u Glazgovu, prilagođavanju na klimatske promene u praksi kao i pregled konkretnih mera za sektore koji su najugroženiji klimatskim promenama, ispred UNDP-ja na radionici su govorili: Miroslav Tadić, programski analitičar za životnu sredinu i klimatske promene, Snežana Ostojić Paunović, projektna koordinatorka i Zorica Korać, portfolio menadžerka. Na temu adaptacija na izmenjene klimatske uslove u Srbiji, na radionici je govorila i Danijela Božanić, ekspertkinja iz oblasti klimatskih promena.

Ova i buduće radionice radionice, između ostalog, imaju za cilj skretanje pažnje i podizanje svesti u javnosti, kao i podsticanje na dijalog sa donosiocima odluka na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, po pitanju klimatskih promena. Naredne radionice uključiće još više medijskih profesionalaca i tako doprineti boljoj informisanosti javnost o ovoj važnoj temi.

U prilogu se nalaze prezentacije sa održane radionice:

Miroslav Tadić i Snežana Ostojić Paunović:  https://adaptacije.klimatskepromene.rs/wp-content/uploads/2021/10/CoP26_trening-za-novinare-Miroslav-Tadic-i-Snezana-Ostojic-Paunovic.pptx

Danijela Božanić: https://adaptacije.klimatskepromene.rs/wp-content/uploads/2021/10/CC-Danijela-Bozanic.pptx

Zorica Korać: https://adaptacije.klimatskepromene.rs/wp-content/uploads/2021/10/NAP-potencijalne-mere-Zorica-Korac.pptx