Okrugli sto na temu „Klimatološki podaci u službi prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove“ u okviru NAP projekta

U Beogradu 16. Marta 2022. godine održan je okrugli sto pod nazivom „Klimatološki podaci u službi prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove“ u okviru projekta „Unapređenje srednjoročnog i dugoročnog planiranja mera prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove u Republici Srbiji – NAP projekat“ koji spovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministartvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i uz finansijsku podršku Zelenog klimatskog fonda (GCF). Okrugli sto je okupio 70 učesnika, uključujući i učesnike prisutne putem zoom platforme.

Pred sam početak prisutne je pozdravio Miroslav Tadić, programski analitičar u UNDP-u i pomoćnica ministarke u Ministarstvu zaštite životne sredine, Sandra Dokić, dok je u nastavku Zorica Korać iz UNDP-a učesnicima okruglog stola predstavila značaj klimatoloških podataka za unapređenje srednjoročnog i dugoročnog planiranja mera prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove u Republici Srbiji

Predstavnici RHMZ-a, Predrag Živadinović I Ivica Nikolić su izneli informacije o hidrološkim osmatračkim sistemima površinskih I podzemnih voda, dok je Dragan Mihić predstavio klimatološke produkte RHMZ-a i web portal DANUBECLIM. U nastavku je Slavica Radovanović govorila o agrometeorološkim produktima – monitoring i prognoza suše, dok je Biljana Milić Petrović imala prezentaciju na temu indeksa klimatskih ekstrema.

Tokom diskusije učesnici okruglog stola su se dotakli tema kao što je značaj klimatoloških podataka za unapređenje planiranja mera prilagođavanja, tipovi klimatoloških podataka od značaja za korisnike, adekvatan format podataka, upotrebljivost podataka kao I načini komuniciranja sa podacima. Na samom kraju okruglog stola, profesor Vladimir Đurđević, sa Instituta za meteorologiju Univerziteta u Beogradu, predstavio je NAP veb platformu za podršku planiranju adaptacije.

U prilogu se nalaze prezentacije sa sastanka:

Web-portal-DanubeClim.pdf

Hidroloski osmatracki sistem_Površinske_vode

Klimatoloski-produkti-RHMZ.pdf

Indeksi klimatskih ekstrema RHMZ.pdf

Aktivnosti_RHMZ_Agrometеorologija.pdf

Hidroloski osmatracki sistem_PodzemneVode_RHMZ