Javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za podršku u izradi programa specijalističkih/master studija u oblasti klimatskih promena, uključujući prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), raspisuje javni poziv za podnošenje izjava o zainteresovanosti za dobijanje podrške u izradi multidisciplinarnog programa specijalističkih/master studija na temu klimatskih promena, uključujući prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove. Poziv je raspisan u okviru projekta „Unapređenje srednjoročnog i dugoročnog planiranja mera prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove u Republici Srbiji“, koji UNDP realizuje uz podršku Zelenog klimatskog fonda, Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Cilj poziva

Klimatske promene, kao jedan on najvećih izazova za društvo i ekonomiju, nameću i potrebu obrazovanja stručnog kadra koji može da odgovori na brojne izazove u svim sektorima privrede, zaštiti životne sredine, zaštiti zdravlja, kreiranju politika, itd. S obzirom na prirodu ove teme, neophodno je primeniti multidisciplinarni pristup u osmišljavanju studijskog programa koji bi odgovorio na ove izazove.

Ovim pozivom UNDP želi da prikupi izjave zainteresovanosti visokoškolskih ustanova/univerziteta za dobijanje podrške u razvijanju multidisciplinarnog specijalističkog/master programa na temu klimatskih promena, uključujući prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove.

Ko može da se prijavi?

Poziv za podnošenje izjava o zainteresovanosti namenjen je visokoškolskim ustanovama/univerzitetima akreditovanim u skladu sa zakonom i propisanim postupkom i standardima za akreditaciju, a koji planiraju izradu, sprovođenje i akreditaciju novog multidisciplinarnog studijskog programa specijalističkih/master studija (ili su u fazi izrade) u oblasti klimatskih promena, uključujući prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove.

Vremenski okvir poziva

10. jun 2022. Otvaranje javnog poziva
30. jun 2022. Rok za dostavu prijava
15. jul 2022. Rezultati javnog poziva

Smernice za prijavljivanje na javni poziv i onlajn formular dostupni su na sledećem linku:

Smernice za prijavljivanje na javni poziv

Onlajn formular