Održani treninzi na temu adaptacija na klimatske promene u poljoprivredi u okviru NAP projekta

Šesti trening po redu koji prati izazove klimatskih promena u organizaciji UNDP-a održan je 14. decembra putem zoom platforme za predstavnike Borskog I Zajecarskog okruga. Narednog dana, održan je sedmi trening po redu u Kruševcu, za učesnike iz Rasinskog I Moravskog okruga koji su skup pratili uživo i putem zoom platforme.

Na šestom i sedmom skupu, koji su organizovani posle Beograda, Niša, Kragujevca, Vrdnika i Zlatibora, najviše pažnje posvećeno je merama adaptacije na sektor poljoprivrede. Profesori sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu govorili su o prilagođavanju na izmenjene klimatske uslove uvoćarstvu, vinogradarstvu, ratarstvu, stočarstvu, upravljanju livadama i pašnjacima.

Poljoprivreda je po svojoj prirodi visoko zavisna od klimatskih promena. Različita tehnološka rešenja se razvijaju i primenjuju sa ciljem smanjenja zavisnosti poljoprivredne proizvodnje od nepredvidivih klimatskih uslova. Uz mere prevencije i adaptacije koje su zasnovane na iskustvima, dobrim praksama i naučenim lekcijama na nivou lokalnih samouprava, održani treninzi su pokazali koliko je neophodno da se domaći proizvođači prilagode na nove uslove kao I da je potrebno prilagođavanja poljoprivredne proizvodnje na klimatske promene koje se moraju sprovoditi sistematski imajući u vidu pretnje koje dolaze.

U prilogu se nalaze prezentacije sa održanih treninga:

Prilagođavanje sektora stočarstva klimatskim promenama

Potencijal i mogućnosti navodnjavanja u poljoprivredi

Uticaj klimatskih promena i mere adaptacije u voćarstvu

Uticaj klimatskih promena i mere adaptacije u vinogradarstvu

Uticaj klimatskih promena i mere adaptacije u ratarstvu

Uticaj klimatskih promena na livade i pašnjake i mere adaptacije